Strony

środa, 10 kwietnia 2013

Pizzerinki z pieczarkami

                    A teraz coś co tygrysy lubię najbardziej, czyli pizze. Ale tym razem mini pizze, czyli pizzerinki. Z pieczarkami i dodatkami, pycha.

  • Sos :
  • 1/2 szk pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
  • Ciasto :
  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 2 szk letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • Farsz :
  • 400 g pieczarek
  • 300 żółtego sera
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Dodatkowo :
  • ketchup do polania
  •  
  •  
    Do dużej miski włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem do płynnej konsystencji. Potem wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę i sól. Najpierw drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, zakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłe i bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki a potem na mniejsze kawałki. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przyprawy i wymieszać. ( od jakiegoś czasu wolę ser mieszać razem z pozostałymi składnikami farszu ). Składniki sosu wymieszać w małej miseczce i zostawić czekając na wyrośniecie ciasta. Ponadto przygotować blachy z wyposażenia kuchenki i wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i znowu lekko przerobić. Wałkować ciasto na nie za cienki placek i wycinać placki dowolnego kształtu. ( Ja użyłam kółek i takich foremek w kształcie kleksa ). Placuszki układać na blachach i posmarować każdy przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć na placki przygotowany farsz i zostawić pizzerinki do podrośnięcia. Pizzerikni po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu gdy się skleją oddzielić, układać na talerze i podawać gorące. Można polać ketchupem.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.