Strony

piątek, 17 maja 2013

Tarta szparagowo-pomidorowa

                             Prosta, smaczna i kolorowa tarta ze szparagami i pomidorkami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sezon szparagowy w pełni, więc żal by było nie zrobić tarty. A dodatkowo tartę tę przygotowałam na konkurs. Ciekawe czy się obroni ?

  • Ciasto :
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 150 g margaryny
  • Nadzienie :
  • 1 jogurt naturalny ( 350 g )
  • 300 g żółtego sera ( salami )
  • 3 jajka
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 15 zielonych szparagów ( tylko połówki z górną częścią )
  • 16 pomidorków cherry

 czytaj więcej :)
Składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania i pulsacyjnie połączyć ze sobą składniki. Następnie ręcznie zagnieść szybko ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić. Potem rozwałkować ciasto w koło i rozłożyć je w formie do tarty wysmarowanej olejem.

Całe ciasto nakłuć widelcem co zapobiegnie podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Ciasto piec 15 minut w 190 stopniach ( ja powinnam szybciej wyjąć je z piekarnika bo troszkę za mocno się podpiekło ). Jogurt wlać do miski, zetrzeć do jogurtu ser tarką na dużych oczkach, wbić jajka i dodać przyprawy.

Na lekko przestudzone ciasto wlać masę i koliście ułożyć umyte szparagi i pomidorki. Ostatni pomidorek położyć na środku. Tartę zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się tarty i ścięcia masy. Tartę wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić aby dobrze się kroiła. Podawać na ciepło lub na zimno.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wytrawne tarty. Ale ta... wygląda imponująco! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Nigdy jeszcze nie jadłam szparagów. Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.