Strony

środa, 17 lipca 2013

Sernik kajmakowy

  • 500 g serka śmietankowego w wiaderku ( użyłam Juliko )
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • 2 budynie śmietankowe ( po 35 g )
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • okrągłe biszkopty ( tyle aby zakryły dno tortownicy )
  • 100 g polewy toffi w drażetkach
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 30 %
  • 50 g polewy białej w drażetkachczytaj :

  • Jajka wybić do miski, dodać cukier i chwilę mieszać za pomocą miksera. Następnie dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Potem dodać serek mascarpone i serek śmietankowy i mieszać aż nie będzie grudek. Na koniec dodać budyń i znowu wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać masę serową. Tortownicę z masą wstawić do większej blaszki a potem całość wstawić do formy z wyposażenia kuchenki ( tej wyższej ) i nalać do niej wodę. Tak przygotowane blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej kolejne 30 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na kilka godzin ( mój mógłby swobodnie jeszcze godzinkę się chłodzić ). W kąpieli wodnej roztopić polewę toffi i dokładnie połączyć ze śmietanką. Polewą polać górę sernika a na koniec ułożyć białe drażetki polewy.

6 komentarzy:

  1. mm kajmakowy..pychota:) uwielbiam taki smaki:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie! sernik kajmakowy to podwójna słodycz, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z moich ulubionych sernikowych wariacji. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam... Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe komentarze. A serniczek był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.