- Naleśniki :
- 2,5 szk wody
- 1/2 szk maślanki
- 1 szk mleka
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty cukru
- 2 jajka
- 3 szk mąki pszennej typ 500
- 30 ml oleju rzepakowego
- odrobina zielonego barwnika spożywczego
- Masa :
- 450 g półtłustego twarogu
- 200 g jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- 350 g borówek
- Dodatkowo :
- borówki do dekoracji
- 2 słoiczki dżemu wiśniowego ( razem 600 ml )
Naleśniki :
Do miski wlać płynne składniki, dodać jajka oraz sól i cukier oraz barwnik i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Rozgrzać patelnię, wlewać łyżka wazową porcje ciasta, rozprowadzać je po patelni i smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.
Masa :
Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić go a potem dodać cukier i jogurt i wymieszać. Wsypać borówki ( trochę zostawić do dekoracji ) i ponownie przemieszać masę. Dżemy przełożyć do miseczki i przemieszać aby łatwo się rozprowadzały.
Przełożenie :
Na tortownicy ułożyć jeden naleśnik, posmarować go porcja dżemu, zakryć drugim naleśnikiem. Na drugi naleśnik rozprowadzić porcję masy serowej i przykryć naleśnikiem. Postępować tak do momentu wyczerpania się składników. Ostatni naleśnik powinien być czysty. Środek i boki tortu obłożyć pozostawionymi borówkami. Tort wstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.
Wygląda cudnie :) Jak z bajki...
OdpowiedzUsuńAleż cudny torcik, chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwyglada swietnie:) co za kolorki:)
OdpowiedzUsuńpo prostu rewelacja !! wygląda bajkowo
OdpowiedzUsuńale kolorowy! :)
OdpowiedzUsuńEwa jest przepiekny, mniam, kusisz :-)
OdpowiedzUsuńDziewczyny bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze. Mnie samą efekt zaskoczył a chłopaki byli wniebowzięci :)
OdpowiedzUsuń