- 1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )
- Zalewa :
- 6 szk wody
- 1 duża cebula
- 1,5 szk octu 10%
- 2 łyżeczki żółtej gorczycy
- 1 łyżeczka suszonego chili peperoncini
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól kamienna do smaku
- cukier do smaku
Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w
słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić
wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym
gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko zakręcić
słoiki zakrętkami i zostawić je do wystudzenia. Spożywać po kilku
dniach. Przechowywać w zimnym miejscu. Natomiast jeżeli takie ogórki
chcemy mieć na zimę to należy je dodatkowo pasteryzować 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.