Strony

wtorek, 11 lutego 2014

Chleb wieloziarnisty


rozwiń i czytaj przepis :
  • 2 łyżki suchego maku
  • 50 g mix sałatkowy Italia ( pestki dyni, słonecznik, orzeszki piniowe )
  • 25 g prażonych otrąb pszennych + do wysypania blaszki
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 500 g mąki koszalińskiej pszennej typ 500
  • 1/2 szk zakwasu ( 5 godzin po dokarmieniu )
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok 500 ml letniej wody
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować wszystkie składniki. Do dużej miski wrzucić drożdże a potem rozetrzeć je z cukrem. Wlać wodę ( letnią ), zakwas oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i wszystkie ziarna. Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu ponownie wyrobić i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, wyrównać powierzchnie, zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia ciasta. Gdy będzie wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i piec 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.