rozwiń i czytaj przepis :
- Klopsiki :
- 600 g łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki kuskusu ( suchego )
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/3 szk wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Sos :
- ok. 1,5 l wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy ostrej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- koncentrat pomidorowy ( ilość zależy od naszych upodobań )
- 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej )
- 1 płaska łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Klopsiki :
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i także pokroić na kawałki. Mięso i cebulę wrzucić do rozdrabniacza, wlać wodę i wszystko zmiksować. Masę mięsną wyłożyć na miskę, dodać pozostałe składniki na klopsiki i wyrobić masę. Następnie uformować kulki ( wielkość zależy od nas ).
Sos :
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować wodę. Do wrzątku włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz. Dodać koncentrat i wymieszać aż się rozpuści. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęścić nią sos, zagotować. Do sosu włożyć klopsiki i doprowadzić do wrzenia. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku i podawać po około pięciu minutach.
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i także pokroić na kawałki. Mięso i cebulę wrzucić do rozdrabniacza, wlać wodę i wszystko zmiksować. Masę mięsną wyłożyć na miskę, dodać pozostałe składniki na klopsiki i wyrobić masę. Następnie uformować kulki ( wielkość zależy od nas ).
Sos :
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować wodę. Do wrzątku włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz. Dodać koncentrat i wymieszać aż się rozpuści. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęścić nią sos, zagotować. Do sosu włożyć klopsiki i doprowadzić do wrzenia. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku i podawać po około pięciu minutach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.