rozwiń i czytaj przepis :
- Biszkopt :
- 4 jajka ( rozmiar M )
- 4 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru wanilinowego
- 1/2 szk cukru białego
- Masa :
- 800 ml śmietany kremówki
- cukier do smaku
- Owoce :
- 250 g truskawek
- 1 szk borówek ( ja użyłam rozmrożonych )
- 3 kiwi
- 2 pomarańcze
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem
wanilinowym. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy
powstanie puszysta masa wsypać obie mąki przesiane razem z proszkiem do
pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach. Dno tortownicy
wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i
wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z formy i gdy będzie całkiem zimny przekroić na
3 blaty ( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej ).
Masa : Zimną
śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem. Po
ubiciu wstawić ją do lodówki i przygotować owoce. Część truskawek
pokroić w kosteczkę a część na połówki. Kiwi też część w kostkę a część
można w plasterki, borówki wsypać na talerz i rozmrozić ( mogą być
świeże, ale ja nie miałam ). Dobrze umyte pomarańcze obrać ze skóry i
też pokroić, część drobniej a część grubiej.
Przełożenie : Blaty
biszkoptowe nasączyć ulubionym płynem ( u mnie herbata owocowa ). Na
pierwszy krążek cista wyłożyć część śmietany i rozsmarować. Zaczynając
od środka układać koliście owoce, przykryć drugim plackiem, lekko
docisnąć i powtórzyć czynność. Resztą śmietany wysmarować boki i górę
tortu, potem boki ozdobić robiąc wzorki widelcem. Na koniec górę tortu
udekorować połówkami truskawek, większymi kawałkami owoców, resztą
mniejszych i borówkami. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Ewcia,torcik wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :) Cudne masz te torciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ale Twoje też są cudne i smaczne :)
Usuń