Co prawda Wielkanoc za nami ale z racji moich lekkich zaległości dodaję przepis dopiero teraz. Może na kolejne Święta zechcecie wykorzystać przepis, więc będzie jak znalazł. Zdjęcie jest w aranżacji wielkanocnej ale śmiało można go upiec bez okazji.
rozwiń i czytaj przepis :
Spód :
170 g zwykłych herbatników
100 g margaryny
Masa serowa :
1 kg serka waniliowego do serników ( z wiaderka )
6 jajek ( M )
200 g jogurtu greckiego
1 budyń waniliowy
1 kisiel cytrynowy
sok z jednej cytryny
2/3 szk cukru
Spód :
Herbatniki razem z margaryną zmiksować w rozdrabniaczu i wylepić powstała masą tortownicę o średnicy 28 cm ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) i wstawić do lodówki.
Masa serowa :
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, potem dodając serek dalej miksować.
Gdy masa się połączy dodać sok z cytryny, jogurt oraz budyń i kisiel i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej po czym delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyjąć z lodówki, wylać na spód masę.
Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika wstawić na dół blachę z wodą a tortownicę umieścić na drugim poziomie od dołu ( najlepiej na kratce ).
Sernik piec 30 minut w 180 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 40 minut.
Upieczony sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin aż sernik się zwiąże.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
ja też właśnie wyjęłam sernik z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńTez cytrynowy czy inny ?
UsuńDo cytrynowego sernika nie trzeba okazji, zawsze smakuje bajecznie :)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie nie trzeba. I masz rację, smakuje bajecznie :)
UsuńDo cytrynowego sernika nie trzeba okazji, zawsze smakuje bajecznie :)
OdpowiedzUsuń