Strony

niedziela, 6 września 2015

Pyszna kostka z masą mix smaków

Tak się zastanawiałam jakie ciacho upiec.
Poszperałam w szafce i wydobyłam z niej czekoladę, kilka herbatników i batony Twix.
Pomyślałam, że to dobre składniki do ciasta z masą.
I własnie te składniki wylądowały w masie a ciacho wyszło super smaczne.
Zapraszam po przepis.


BISZKOPT :
6 jajek ( M )
3/4 szk mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk cukru

MASA :
500 ml mleka 3,2 % kupisz tutaj
1 budyń ( duży na 750 ml mleka )
250 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
3 batony Twix ( pojedyncze )
10 herbatników ( typu petitki )
50 g mlecznej czekolady kupisz tutaj

POLEWA :
50 g mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
1 łyżeczka kakao


BISZKOPT :
Białka ubić na pianę a gdy będzie prawie ubita dodawać porcjami cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa się połączy porcjami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózgą.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA :
3/4 mleka zagotować a w pozostałym mleku wymieszać budyń i cukier.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do tego mleka i energicznie mieszając ugotować budyń a potem zakryć dokładnie ten budyń folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Gdy budyń wystygnie zdjąć folię, utrzeć masło i porcjami dodawać go i ucierać.
Batony, herbatniki i czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować a potem dodać do masy i wymieszać.

POLEWA :
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i kakao i mieszać aż składniki się połączą i będą gorące ale nie zagotowane.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt i ułożyć też ten papier ( to ułatwi wyjęcie ciasta gdy się zetnie ), można placek nasączyć.
Na placek wyłożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
Na masie dekoracyjnie ale nie musi być idealnie rozlać stróżkami polewę i ciasto schłodzić.
Dobrze jeśli ciasto wyjmiemy z lodówki na godzinę przed podaniem aby złapało pokojowej temperatury.





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.