Strony

środa, 22 czerwca 2016

Chrupiące bagietki

Zapewne zauważyliście, że do pieczywa używam mąk od Kłos Pol.
Już dłuższy czas współpracuję z tą firmą i mogę Wam polecić produkty tej firmy.
Mąka jest świetna i choć jak to mówię mam pod nosem mąki ze Stoisławia to jednak te są lepsze i jest większy wybór.
Zapraszam Was po przepis na pyszne i bardzo chrupiące bagietki.
Do bagietek nie trzeba specjalnych form z torami choć przyznam, że na nie choruję ale cena mnie odstrasza.


2 szk letniego mleka
2 szk letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 kg mąki pszennej typ 750 klik
1/2 kg mąki pszennej typ 500 klik
1/3 szk oleju rzepakowego

Do miski wrzucić drożdże i wsypać cukier.
Odstawić do momentu aż drożdże zrobią się płynne.
Następnie do drożdży wlać mleko i wodę a potem wsypywać stopniowo mąki zmieszane z solą.
Mieszać drewnianą łyżką a gdy zacznie się wszystko łączyć dodać olej i wyrobić ciasto ( nadal w misce ).
Oprószyć ciasto mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i podzielić na 10 części.
Z każdej formować podłużne ( na długość szerokości blaszki z wyposażenia kuchenki ) bagietki układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Każdą bagietkę oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia.
Potem nagrzać piekarnik na 210 stopni ( z termoobiegiem ) i gdy bagietki wyrosną szybko naciąć ukośnie ostrym nożem a piekarnik naparować spryskując go wewnątrz wodą ( używam do tego celu butelki ze spryskiwaczem ).
Włożyć blaszki ( 2 naraz na odpowiednich poziomach ) i piec bagietki 10 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 195 ( też z termoobiegiem ) i piec dalej przez 15 minut.
Gotowe bagietki wyjąć z piekarnika i wystudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.