Ciasto na szybko czyli ucieraniec z owocami, u mnie są to jagody.
Zapomniałam dodać ten przepis więc na pewno świeżych jagód już nie macie ale śmiało możecie ruszyć zapasy z zamrażarki i użyć mrożone.
Do tego ciasta możecie użyć też borówek bo jeszcze są więc nie ma dużego problemu, choć przyznam, że mi lepiej smakuje z jagodami właśnie.
1 szk jagód
350 g mąki pszennej Kłos Pol
200 g margaryny
1/2 szk mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
Margarynę utrzeć z cukrami a potem dodawać po jednym jajku.
Potem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wlać mleko.
Znów wymieszać i przełożyć ciasto do blaszki o wymiarach 28 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Jagody obtoczyć w mące, wysypać na ciasto, lekko docisnąć i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut.
Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
takie ucierane ciasta są najlepsze! ja zamroziłam troche jagód, więc będą jak znalazł do ciasta :)
OdpowiedzUsuńJa też trochę zamroziłam ale chyba do zimy nie doczekają :)
UsuńWygląda bardzo "puszyście" :-)
OdpowiedzUsuń