Bardzo lubię nadziewaną cukinię i paprykę.
Dziś właśnie jest cukinia.
Użyłam takiej sporej cukinii, więc będzie też na kolację lub jutro na obiad.
Wystarczy podgrzać i gotowe.
Zamiast cebuli świeżej dałam prażoną, oj jak ja lubię prażoną cebulkę.
Mogę ją jeść codziennie.
2 duże cukinie
farsz :
500 g ryżu
600 g łopatki wieprzowej
1 szk prażonej cebulki Fanex
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
250 g żółtego sera
garść natki pietruszki
garść rungii
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
Cukinie przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne i posolić.
Potem zlać powstały sok.
Ryż ugotować, odsączyć i wystudzić.
Mięso zmielić a ser zetrzeć na tarce..
Paprykę pokroić w kostkę, rungię i natkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Do miski wsypać ryż, dodać przygotowane składniki, wsypać prażoną cebulkę oraz dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.
Nadzieniem napełnić połówki cukinii i ułożyć na blachach do pieczenia.
Piec w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut do godziny.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy lekko wchodzi w cukinię.
Podawać na gorąco.
Miam.... uwielbiam cukinię, ale tak przyrządzonej jeszcze nie jadłam! Na pewno jest pyszna i może śmiał o posłużyć za główne danie obiadowe ;)
OdpowiedzUsuńPolecam przygotowanie. W takiej cukinii fajne jest to, że możemy kombinować z farszem.
Usuń