Mam nadzieję, że Was nie znudzę dzisiejszą propozycją bo jest to znów krem i znów z soczewicą i marchewką.
Ale tym razem ugotowany na wywarze mięsno - warzywnym, nie na samych warzywach.
Zupa w jesiennych kolorach więc w sam raz na tę porę roku.
Zupę można przygotować w garnkach #Ambition
Zupę można przygotować w garnkach #Ambition
Przepis ten jest dla mnie ważny bo mogę podać swoim bliskim to co zdrowe. Jak wiadomo z dziećmi różnie bywa, a zupa krem jest zjedzona z apetytem.
Zupa krem to taka zupa, w której dzieci nie widzą co się w niej znajduje.
Tak więc małym podstępem dzieci zjadają smaczne i zdrowe zupy.
4 skrzydełka z kurczaka
5 dużych marchewek
150 g cukinii
1 korzeń pietruszki
2 nacie selera
2 liście pora
3 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
1 l wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek słodkiej śmietany
do smaku :
sól
pieprz
Skrzydełka ugotować razem z warzywami do miękkości na małym ogniu, posolić.
Gdy wszystko jest prawie miękkie dodać koncentrat i gotować dalej.
Potem wyjąć seler i por ( jeśli chcecie możecie zostawić ).
Mięso ze skrzydełek oddzielić od kości.
Do wywaru z warzywami, dodać mięso ze skrzydełek, soczewicę i śmietanę i zblendować zupę na krem.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Zupę podawać gorącą z koperkiem.
Dla czytelników zniżka 10 % w sklepie Dajar
na hasło :
ZDROWE-GOTOWANIE
Dla czytelników zniżka 10 % w sklepie Dajar
na hasło :
ZDROWE-GOTOWANIE
Kremów nigdy za dużo:) Smaczne, sycące i nieskomplikowane w ugotowaniu. My jesienią staramy się wykorzystywać również dynię:)
OdpowiedzUsuńJa tez daję dynię ale tu akurat jej brak :)
Usuń