Strony

niedziela, 29 stycznia 2017

Pszenny chleb z garnka

Przepis na ten chleb znalazłam na FB na jednej z grup.
Jest świetny dla osób rozpoczynających lub chcących rozpocząć zabawę w pieczenie chleba.
Nie wymaga wyrabiania, jego skórka jest chrupiąca a środek mięciutki.
Nie trzeba już wyrabiać długo ciasta na chleb bo ten robi się ekspresowo.

2 szk ciepłej ( nie za bardzo ) wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
7 g suszonych drożdży 
lub 25 g świeżych
1 łyżka oleju

Do miski wlać wodę i olej, wsypać drożdże
( przy użyciu świeżych drożdży należy rozetrzeć je w misce z cukrem do płynnej konsystencji, wlać wodę i olej i dalej jak w przepisie ), sól i cukier i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki.
Miskę z ciastem zakryć dokładnie folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, szybko zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki.
Uformować bochenek i na podsypanym mąką blacie zostawić do wyrośnięcia przykryty ściereczką.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką wstawić do piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Potem szybko ale uważając aby się nie poparzyć przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.

14 komentarzy:

  1. Wygląda perfekcyjnie :) i jeszcze ta skórka..obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam :) A skórka rzeczywiście jest bardzo chrupiąca :)

      Usuń
  2. a czy wyjdzie z maki zytniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia jest inna więc może się nie udać, chyba że pokombinuje się trochę. Bo tu będzie potrzebna na pewno inna ilość wody. Trzeba by spróbować.

      Usuń
  3. Oj mniam, upiekłam i ja, pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam !! Chlebek pyszny chrupiacy !! Dziekuje za przepis ☺ Był to mój debiut 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodałabym zdjecie ale nie wiem jak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że chlebek wyszedł i smakował. A co do zdjęcia to proszę wysłać na ewa701@amorki.pl lub w wiadomości na Fb na Ewa w kuchni lub na Ewa Zychewicz. Jeszcze raz dziękuję, czekam na fotkę i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Dlaczego ciasto udało mi się 5 razy pięknie upiekło,
    A teraz próbuje upiec i nie wyrasta, cały czas mam podeszfe, co robię źle??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn może być kilka.
      1. Nieświeże drożdże
      2. Za ciepła woda ( może zabić drożdże)
      3. Przerosło ciasto, wtedy opadnie

      Usuń
  8. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę ale następnym razem proszę się przedstawić. Bo nie wiem z kim piszę.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.