Strony

niedziela, 23 kwietnia 2017

Kokosowy metrowiec

Piekąc kolejny raz metrowiec postanowiłam zrobić inna wersję.
Dodałam więc wiórki kokosowe i zrobiłam masę z dwoma mąkami i żółtkami.
Ciacho pycha wyszło.
Tak więc jak widać metrowiec nie musi być robiony sztywno według przepisu.
Można poeksperymentować.


Ciasto jasne :
4 duże jajka
1,5 szk mąki pszennej typ 500 + 1 łyżka KłosPol
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek wody
8 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki wiórków kokosowych

Ciasto ciemne :
4 duże jajka
1,5 szk mąki pszennej typ 500
1 łyżka kakao
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek wody
8 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki wiórków kokosowych

Masa :
750 ml mleka
3 żółtka
cukier do smaku
3 łyżki mąki pszennej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g miękkiego masła
4 łyżki wiórków kokosowych

Polewa :
1 szk śmietany 35 % Mlekoma
150 g deserowej czekolady
100 g białej czekolady

kolorowa posypka do ciast

Przygotować dwie miski.
Białka oddzielić od żółtek i do obu misek dodać po 4 żółtka i po 8 łyżek oleju..
Wodę zagotować z cukrem a gdy przestygnie równo rozdzielić do misek.
Potem dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i do jednej dodatkową mąkę a do drugiej kakao.
Obie zawartości misek zmiksować a potem ubić pianę z białek i rozdzielić ją na dwie miski i połączyć delikatnie z ciastami.
Foremki ( u mnie o wymiarach 11 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do jednej wyłożyć jasne a do drugiej ciemne ciasto.
Blaszki wstawić do piekarnika i piec 35 minut w 180 stopniach.
Potem ciasta wyjąć i wystudzić, pokroić na plastry.

2/3 mleka zagotować z cukrem.
W pozostałym mleku wymieszać żółtka i obie mąki a gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać żeby nie zrobiły się grudki.
Gotować kilka minut a potem zakryć szczelnie budy folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło zmiksować i dodawać porcjami budyń, ucierać aż masa będzie gładka.
Dodać wiórki i jeszcze chwilę mieszać masę.

Masą przekładać plastry ciasta na przemian czyli ciasto ciemne lub jasne, masa i drugi kolor ciasta i tak do końca.
Najlepiej utworzyć dwa ciasta.
Potem wstawić ciasta do lodówki i przygotować polewę.
W rondelku zagrzać śmietankę, dodać czekoladę i podgrzewać aż czekolada się  rozpuści.
Należy uważać aby nie zagotować.
Polewę wystudzić a gdy zacznie się ścinać polać nią ciasta i posypać posypką.
Przed podaniem kroić ukośnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.