Strony

piątek, 4 sierpnia 2017

Wiejska kiełbasa

Podczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby.
Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności.
Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę.
Oczywiście większość robił brat bo jest bardziej doświadczony niż ja i mąż.
Ale jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc sami będziemy próbować domowej produkcji.
Tym czasem zapraszam po przepis na wiejską kiełbasę.


5 kg łopatki wieprzowej
5 kg karkówki
2 kg pręgi wołowej
ok. 1 l wody przegotowanej chłodnej
500 g skór wieprzowych
1 kg słoniny lub tłustego świeżego boczku
3 op mieszanki ziół do wiejskiej kiełbasy (Frykas wujka Teodora razem 61,5 g )
3 główki czosnku
pieprz do smaku
2 gramy saletry potasowej na każde 5 kg mięsa
40 g soli kuchennej na każde 5 kg mięsa

jelita naturalne

Łopatkę i karkówkę pokroić na kawałki.
Dodać sol i saletrę ( wcześniej wymieszać ).
Wszystko wymieszać i odstawić na 12-24 godziny w zimne miejsce.
Potem mięso posegregować ( tłuściejsze osobno i chudsze osobno ).
Tłuściejsze zmielić na cienkim sicie razem ze słoniną lub boczkiem i  ugotowanymi wcześniej do miękkości skórkami.
Wołowinę zmielić osobno na drobnym sicie i dokładnie wymasować z wodą do momentu powstania kleiku.
Zmielone mięsa umieścić w jednej misce, dodać przyprawy oraz przeciśnięty czosnek i wymieszać masę.
Odstawić ponownie na kilka godzin, w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
Jelita opłukać i wymoczyć w letniej wodzie.
Potem za pomocą nadziewarki napełniać jelita formując pętka.
Wieszać je na drążkach i zostawić na godzinę do obsuszenia.
Po tym czasie umieścić drążki z wędliną w wędzarce i wędzić około 1,5 - 2 godziny w temperaturze 50 - 80 stopni aż temperatura po nakłuciu widelcem w środku kiełbasy osiągnie 70 - 74 stopnie.
Po uwędzeniu kiełbasę można spryskać wodą lub parzyć przez 10 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni.
Gotową kiełbasę rozwiesić do wyschnięcia w chłodnym miejscu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.