Strony

niedziela, 3 września 2017

Kruche z jabłkiem i brzoskwinią

Dzisiaj upiekłam ciacho kruche z jabłkiem i brzoskwinią na pysznej piance.
Jak wiadomo takie ciacha smakują jeszcze ciepłe jak to jest w przypadku ciasto drożdżowych.
Przepis znaleziony w internecie więc nie wiem kto jest jego autorem.
Faktem jest, że przepis jest już stary i nie jest nowością.
Ale jedno jest pewne, jest smaczne.

A do takiego ciacha świetnie się sprawdzi pyszna herbata ze sklepu mającego świetne herbaty a jest to sklep.richmont.pl.
Ja zaparzyłam sobie smak brzoskwinia z limonką i to był super wybór
A w przyrządzeniu jej pomoże  herbaty super zestaw porcelanowy Duo.
Znajdziecie tam pyszne mixy herbat jak i wcześniej wspomniany zestaw Duo.





Ciasto :
2,5 szk mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek

Pianka :
5 białek
2 budynie waniliowe
3/4 szk cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/2 szk oleju

1 duże jabłko
1 brzoskwinia
cukier puder do oprószenia ciasta

Do misy robota z nożami do siekania wrzucić składniki ciasta i mieszaćaż zrobi się jedna kula.
Wyjąć ciasto, podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ) i osobno zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do zanrażarki na godzinę.
Potem większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach do blaszki o wymiarach 29 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.

( Otrzymałam wskazówki, że samo ciasto powinnam piec tylko 15 minut, więc spróbujcie piec krócej. Choć ciasto było kruche i nie twarde mimo dłuższego pieczenia )

Białka ubić z obydwoma cukrami dodając po jednej łyżce cukru.
Następnie dodać budynie ( proszek ), wymieszać i wlać olej.
Wszystko zmiksować i wyłożyć pianę na podpieczonym cieście.
Na pianie rozłożyć pokrojoną na cząstki brzoskwinię i jabłko.
Na koniec zetrzeć na wierzchu pozostałą część ciasta.
Piec jeszcze przez 35 minut w 180 stopniach.

Upieczone i lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Ciacho podać z filiżanką kawy lub herbaty.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.