Strony

niedziela, 14 stycznia 2018

Ciasto cytrynowo - ananasowe

Mamy kolejny weekend więc mamy kolejne ciasto. 
Dziś zapraszam Was na ciasto cytrynowo - ananasowe. 
Przepis podobno jest z jakiejś gazety. 
Niedawno przepis dostałam od sąsiadki ale jak padł mi laptop to i utraciłam przepis. 
Jak dobrze pamiętam to nie było tam ananasa. 
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dała czegoś od siebie, więc jeśli jesteście ciekawi to zajrzyjcie na bloga.


BISZKOPT :
6 jajek ( L )
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

MASA CYTRYNOWA :
sok z 3 cytryn
3 łyżki lemon curd
2 budynie śmietanowe
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
woda ( tyle aby razem z sokiem było 2,5 szk +
1/2 szk wody
250 g miękkiego masła

MASA ŚMIETANOWA :
cukier do smaku

DODATKOWO :
ok. 1 szk soku z ananasa wymieszanego z wodą ( 1:1 )
1 puszka ananasa
jadalne złoto w proszku

Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.

Sok wyciśnięty z cytryn i uzupełniony wodą do 2,5 szklanki zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem.
W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku.
Gotować aż masa zgęstnieje.
Powstały budyń wystudzić.
Potem utrzeć masło i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.

Ananasy odsączone z zalewy pokroić na kawałki.

Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.

Pierwszy placek ułożyć w blaszce, zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia.
Nasączyć biszkopt i wyłożyć masę cytrynową.
Rozłożyć ananasy i lekko docisnąć.
Zakryć drugim biszkoptem, nasączyć.
Na wierzch rozłożyć masę śmietanową.
Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.
Kroić w kostkę.






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.