Też czasami pieczecie torty bez okazji ?
Ja właśnie upiekłam taki weekendowy zamiast innego ciasta.
Bo przecież nie tylko jakaś okazja jest aby zrobić pyszny torcik ?
Prawda ?
Biszkopt :
8 jajek
odrobina zielonego barwnika spożywczego
6 łyżek mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szk cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masa :
500 g serka mascarpone
cukier do smaku
dodatkowo :
4 kiwi
1 puszka brzoskwiń
1/2 granatu
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Białka jajek ubić z cukrem dodając go partiami.
Dodawać po jednym żółtku oraz barwnik i ekstrakt.
Gdy masa jajeczna jest gotowa dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Mieszać delikatnie.
Masę przełożyć do formy o wymiarach 34 x 24 cm ale na dno wyłożyć papier do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut a potem go wystudzić i przekroić na dwa placki.
Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić razem z obranym kiwi i wydrążyć pestki granatu.
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić.
Sok z brzoskwiń rozcieńczyć odrobiną wody.
Pierwszy ułożyć na podkładzie i nasączyć go.
Rozsmarować dżem, nałożyć porcję śmietany i rozłożyć połowę brzoskwiń i kiwi.
zakryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować śmietaną.
Dowolną końcówką udekorować boki i brzeg tortu na górze i wykończyć resztą brzoskwiń i kiwi i rozsypać pestki granatu.
Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.
Tort cudo jak z cukierni ,zjadłam bym kawałek takiego tortu do kawki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam :)
UsuńPiekny ten torcik i tak sie przymierzam do niego, troche jest pracochlonny, ale tak pieknie wyglada :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Tort może wygląda na pracochłonny ale w rzeczywistości tak nie jest. Polecam upiec i dodatkowo podesłać mi fotkę z efektem :)
UsuńPodszedłem dość bezkrytycznie do tego przepisu, ale!!! 8 jajek na blaszkę 34x24 ? . Te ilosci produktów na biszkopt trochę chyba z sufitu. Na 8 białek 2/3 szk cukru do tego żółtka i 6 łyżek mąki + 2 ziemniaczanej. biszkopt będzie olbrzymi , u mnie wyrósł na tej blaszce na ponad 8cm. Prawie wylał się z blaszki. Za bardzo zaufałem przepisowi.po przemyśleniu to nie miało prawa się udać!!!!
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciu biszkopt się udał. Więc to nie wina przepisu raczej. W innych przepisach też są biszkopty z podobnych proporcji, proszę sobie zobaczyć. Pozdrawiam
Usuń