Dziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego.
Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa.
Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego.
Chlebek pyszny i najlepszy z masłem a jeszcze jakby było domowe byłoby super.
400 g mąki pszennej typ 500
350 g mąki pszennej typ 750
1 garść świeżego szpinaku
1 garść pokrzywy
8 g suchych drożdży
2 łyżki syropu kukurydzianego
1 łyżka soli ( płaska )
2 łyżki oleju
2 szk letniego mleka
Drożdże wymieszać w mleku i syropie kukurydzianym.
Wymieszane z solą mąki wsypać do mleka, dodać olej i wrzucić posiekany szpinak i pokrzywę.
Wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką aby wyrosło.
Gdy podrośnie włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne i nagrzać je do 200 stopni.
Ciasto kilka razy złożyć i uformować bochenek.
Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia.
Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Widzę, że nie tylko ja ładuję zielsko w chleb. Polecam podagrycznik. Świetnie komponuje się z ziarnami w chlebie.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że podagrycznik nie jest mi znany a może jest ale nie wiem, że tak się nazywa. Poszperam w necie i zobaczę. Pozdrawiam :)
UsuńJuż wiem co to za roślina i nawet tępię ją w moich kwiatach. Nie wiedziałam, że to jadalna roślina. Dzięki za info.
UsuńŚwietny przepis, ale nie robiłam nigdy z suszonymi drożdżami i nie wiem ile dodać..
OdpowiedzUsuńJest napisane, 8 g. Będzie to jedna łyżeczka. Można dać też 7 g bo są też takie opakowania.
Usuń