Dziś sobota więc ciasto na weekend musi być.
Ostatnio królują ciasta z sezonowymi owocami.
U mnie królują tym razem czereśnie więc upiekłam ciacho z czereśniami.
Ostatnio było z budyniem i owocami a dziś same czereśnie i pianka.
Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia więc polecam.
ciasto :
2,5 szk mąki pszennej typ 500
5 żółtek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
pianka :
5 białek
1 szk cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
1/2 szk oleju rzepakowego
dodatkowo :
2 szk wydrylowanych czereśni
1 łyżka mąki
cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki ciasta umieścić w robocie z nożami do siekania i połączyć je.
Potem podzielić na dwie części : 3/4 i 1/4.
Tą większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i schować do lodówki na godzinę, mniejszą część włożyć do woreczka i też schować do lodówki.
Po upływie godziny ciasto w blaszce podpiec w piekarniku nagrzanym do 185-190 stopni przez 15 minut.
Wyjąć blaszkę i zabrać się za przygotowanie pianki.
Białka ubić dodając w trakcie ubijania oba cukry, potem dodać budynie i nadal ubijać.
Następnie nadal miksując pianę dolewać maleńkim strumieniem olej.
Po połączeniu piany z olejem wyłożyć piankę na cieście a potem rozsypać wydrylowane i oprószone delikatnie mąką czereśnie.
Na koniec na czereśniach zetrzeć resztę ciasta.
Ciasto piec 35-40 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Porywam kawałek do kawy :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńmogę czereśnie zamienić na inne owoce? Na przykład wiśnie? jagody?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :)
Usuń