Wcześniej zamarynowane w marynacie z dodatkiem majonezu i ketchupu a potem panierowane w płatkach kukurydzianych.
Do tego możemy podać ziemniaki, frytki czy inne dodatki oraz surówkę i mamy smaczny obiad.
Kurczak majonezowo ketchupowy w płatkach kukurydzianych
Kurczak majonezowo- ketchupowy w płatkach kukurydzianych - składniki
2 kg podudzi z kurczaka
marynata :
4 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu
1 łyżka soli ( do smaku )
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego ( świeżo mielonego )
dodatkowo :
3 szk płatków kukurydzianych
Kurczak majonezowo- ketchupowy w płatkach kukurydzianych - przygotowanie
Podudzia umyć i osuszyć.
Dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić na godzinę.
Potem każdy kawałek kurczaka panierować w płatkach i układać na blasze do pieczenia ( u mnie taka z rusztem ).
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 90 minut.
Podudzia podawać z ulubionymi dodatkami.
Ależ chrupiąco wygląda, mniamm.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiekę niecala godzinę i płatki mam przypalone :/
OdpowiedzUsuńMoże piekarnik za mocno grzeje albo na za wysokim poziomie są pieczone. U mnie jak widać nic się nie przypaliło. Może wystarczy zmniejszyć temperaturę ?
Usuń