Strony

niedziela, 13 stycznia 2019

Zawijany makowiec

Makowce piekłam na Święta ale jakoś nie było czasu wrzucić przepis na bloga.
Ale makowce można piec przecież nie tylko na tę okazję, każda jest dobra gdy mamy ochotę na coś makowego.
Makowce wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia więc warto je upiec bo domowe są najlepsze.
Co do masy makowej to jest wiele przepisów ja podaję swoją wersję i zapewniam Was, że makowce były smaczne.
Zapraszam do lektury i do działania.

zawijany makowiec


pyszny domowy makowiec

zawijany makowiec - składniki

Ciasto :
550 g mąki pszennej typ 500
200 ml mleka
30 g świeżych drożdży
150 g zimnego masła
4 żółtka
2 szczypty soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 g cukru pudru

Masa makowa :
cała masa z tego przepisu

Dodatkowo :
2 białka

Lukier :
cukier puder
mleko 

zawijany makowiec - przygotowanie

Masa makowa:
Masa :
Mleko zagotować i zalać nim mak w garnku, wymieszać i zakryć pokrywką.
Wystudzić.
Mieszankę bakaliową rozdrobnić w rozdrabniaczu ale nie za drobno.
Gdy mak wystygnie dodać posiekane składniki, cukier oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Przed rozłożeniem masy na ciasto ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać.


Ciasto :
Z mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn ( mleko ma być letnie ).
Gdy drożdże podrosną do miski wsypać mąkę, sól i cukier.
Wlać rozbełtane z wanilią żółtka, zetrzeć zimne masło i wlać zaczyn, wymieszać widelcem a potem zagnieść ciasto.
Odstawić je na 15 minut a potem podzielić na 3 części.
Wałkować je na w miarę równe prostokątne ( na długość blaszki ) placki.
Każdy placek posmarować białkiem i rozłożyć porcję masy zostawiając brzeg bez masy.
Zwinąć makowe rolady.
Docięte kawałki papieru do pieczenia posmarować olejem i ułożyć na nich rolady zostawiając wolny odstęp tak na 1,5 cm.
Łączenie rolad i papieru powinno być na dole.
Zawinięte rolady ułożyć w blaszce do pieczenia i odstawić około 30 minut do podrośnięcia.
Gotowe rolady piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 - 50 minut.
Potem makowce wyjąć z papieru na kratkę, przestudzić i polać lukrem ( gęstość zależy od upodobań ).
Na koniec makowce udekorować na przykład ozdobami cukrowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.