Strony

sobota, 15 czerwca 2019

Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą

Dziś pyszna propozycja na śniadanie.
Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie.
Do rogali wystarczy kubek mleka lub kawy i mamy idealne śniadanie.
Konfiturę zrobiłam z owoców jakie miałam akurat w domu i muszę przyznać, że jest smaczna i w połączeniu z ciepłym jeszcze rogalem posmarowanym śniadaniową to po prostu uczta dla podniebienia.
Więc jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to zapraszam do lektury i skorzystania z przepisu.
I cóż, że upał za oknem .
Dla takiego śniadania warto się poświęcić.


Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą


Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą


Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą - składniki


Rogale :
500 g mąki pszennej typ 500
1 op suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
200 ml letniego mleka
2 jajka
100 g  śniadaniowej klasycznej Bielmar
1 łyżka czarnego sezamu
1 jajko do posmarowania rogali

Konfitura :
20 truskawek
4 kiwi
2 brzoskwinie
2 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1/4 szk wody
1 łyżka soku z cytryny



Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą - przygotowanie

Rogale :
Drożdże wymieszać z cukrem w letnim mleku i zostawić aż zaczną pracować.
Potem zaczyn dodać do mąki wymieszanej z solą i dodać rozbełtane jajka oraz margarynę.
Połączyć składniki i zagnieść elastyczne ciasto.
Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie rozpłaszczyć je dłońmi na blacie na koło i przeciąć na 8 klinów.
Każdy klin zwijać w ruloniki zaczynając od szerszej strony a potem uformować rogale i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. 
Rogale zakryć ściereczką do podrośnięcia a potem posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem ( ja kilka zostawiłam bez sezamu bo nie wszyscy z domowników go lubią ).
Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.

Konfitura :
Owoce pokroić i wrzucić do rondla.
Gotować na małym ogniu kilka minut z sokiem z cytryny a potem dodać cukier i chwilkę gotować.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do owoców, zagotować.
Gotową konfiturę zostawić do wystygnięcia.

Upieczone rogale podawać ze śniadaniową klasyczną Bielmar i konfiturą.
A do tego kubek mleka i mamy idealne śniadanie.

# śniadaniowa klasyczna Bielmar


2 komentarze:

  1. Och, wspaniale byłoby zjeść takie rogaliki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.