Zjedz na sam dół postu i posłuchaj tego dźwięku 😍.
500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
1 płaska łyżka soli
1 czubata łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
150 ml jogurtu naturalnego
150 ml słodkiej śmietany 30%
300 ml letniej wody
Dodatkowo ser starty ( u mnie gouda i cheddar), woda do spryskania bułek
Do miski wykruszyć drożdże, dodać cukier i wszystkie płyny i chwilę mieszać mikserem (końcówki haki). Następnie wymieszać mąki z solą i wsypać do miski. Mieszać około 10 minut, a potem odstawić ciasto przykryte ściereczką na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na kawałki (u mnie 16) i formować bułeczki. Na talerz wsypać ser. Każdą bułeczkę spryskać wodą, górę położyć na ser, lekko docisnąć i serem go góry układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie spryskać bułeczki i nastawić piekarnik z naczyniem z wodą na termoobieg na 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, ponownie spryskać bułki i wstawić blaszki do piekarnika i piec bułki 20-25 minut (czas zależy od piekarnika). Upieczone bułeczki wyjąć na kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.