Uwielbiam piec pieczywo. Bardzo często są to bułki. Niestety nie piekę na zakwasie ( tylko raz piekłam taki chleb ) a na bazie drożdży. Ale i tak domowe pieczywo jest o niebo lepsze od kupnego. A najbardziej smakuje jeszcze ciepłe i z domowym masełkiem. Te bułki są z dodatkiem twardej mozzarelli o ciekawym smaku sera.
składniki :
300 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
1 jajko
1 szk mleka
1/2 szk wody
35 g drożdży
250 g twardej mozzarelli ( startej )
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
5 łyżek oleju
sposób przygotowania :
Obie mąki wsypać do miski, na środku zrobić dołek.
Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać cztery łyżki mleka, oprószyć mąką.
Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać resztę mleka, wodę, jajko, sól, olej i ser i wyrobić ciasto.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po podwojeniu swojej objętości wyjąć ciasto z miski, jeszcze raz wyrobić.
Odrywać kawałki ciasta, formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułkę naciąć nożem przez środek i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.
Proszę, wytrawne bułeczki z serem :) Coś nowego dla mnie, ale zapisuję do wypróbowania - jestem ciekawa ich smaku!
OdpowiedzUsuń