Strony

czwartek, 3 maja 2012

Oponki drożdżowe

                               Czasami mamy ochotę na coś słodkiego i drożdżowego. Szybkie w wykonaniu są oponki drożdżowe. Puszyste, mięciutkie i posypane cukrem pudrem to rozkosz dla podniebienia.


składniki :
1 kg mąki pszennej
3 jajka
1 cukier waniliowy ( 16 g )
1 szk cukru
100 g drożdży
1/2 szk oleju
1,5 szk mleka
50 ml spirytusu
cukier puder do posypania
olej do smażenia

sposób przygotowania :
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce.
Wlać mleko, olej i wbić jajka.
Wszystko chwilę ubijać trzepaczką.
Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto.
Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto.
Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. cudnie ci wyszły:) Wyglądają jak opony - takie prawdziwe;) a ten kolor w środku - bomba!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.