Czasami mamy ochotę na coś słodkiego i drożdżowego. Szybkie w wykonaniu są oponki drożdżowe. Puszyste, mięciutkie i posypane cukrem pudrem to rozkosz dla podniebienia.
składniki :
1 kg mąki pszennej
3 jajka
1 cukier waniliowy ( 16 g )
1 szk cukru
100 g drożdży
1/2 szk oleju
1,5 szk mleka
50 ml spirytusu
cukier puder do posypania
olej do smażenia
sposób przygotowania :
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce.
Wlać mleko, olej i wbić jajka.
Wszystko chwilę ubijać trzepaczką.
Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto.
Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto.
Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
cudnie ci wyszły:) Wyglądają jak opony - takie prawdziwe;) a ten kolor w środku - bomba!
OdpowiedzUsuń