Drożdżowe uszka na szybko. Moje były z borówkami, ale można użyć innych owoców. Niby z ciasta drożdżowego, ale prostego w wykonaniu.
składniki :
200 g mrożonych borówek
1 łyżka mąki
1 białko
500 g mąki
50 g drożdży
125 g margaryny Kasia
1/3 szk cukru
1 szk mleka
3 krople aromatu pomarańczowego
3 żółtka
sposób przygotowania :
Mleko lekko podgrzać.
Dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki i zostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, aromat i żółtka i niedbale wymieszać.
Następnie dodać chłodną Kasię i wyrobić gładkie ciasto.
Gdy ciasto będzie wyrobione przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrobić kilka razy.
Blat lub stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm.
Szklanką wycinać kółka i na środek każdego nałożyć po kilka borówek obsypanych mąką.
Zlepić pierożki a następnie zawinąć w uszko.
Uszka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem.
Piec w 175 stopniach przez 25-30 minut.
Ale smakowite wyszły te buły:-)
OdpowiedzUsuń