Sezon na rabarbar w pełni. Polecam pyszną tartę rabarbarową z galaretką i bitą śmietaną. Mało pracy a tarta smaczna. Zniknęła w oka mgnieniu.
składniki :
Ciasto :
300 g mąki
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
125 g Margaryny Kasia
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa :
500 g rabarbaru
1 galaretka truskawkowa
50 ml wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
200 ml śmietanki 30 %
1 śmietan fix
1 cukier waniliowy
perełki cukrowe
czekolada do deserów w młynku
sposób przygotowania :
Składniki na ciasto wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt koła tak aby kolo było większe od tortownicy.
Ułożyć ciasto w tortownicy lub formie do tarty nakładając ciasto na boki tworząc ściankę.
Całe ciasto ponakłuwać widelcem, piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Upieczone ciasto przestudzić.
Umyty i obrany rabarbar pociąć na kawałki około 1-2 cm długości.
Wrzucić go na patelnię, dodać wodę i smażyć aż rabarbar zmięknie.
Gdy jest już miękki wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Masę rabarbarową lekko przestudzoną wyłożyć na ciasto.
Ciasto schłodzić aby masa stężała.
Na koniec ubić śmietankę z cukrem waniliowym i śmietan fixem i wyłożyć ją na ciasto.
Jeśli mamy truskawki możemy je położyć na śmietanę.
Posypać ciasto perełkami i czekoladą w młynku.
Wcale się nie dziwię,że szybko zniknęło takie smakowite ciacho.
OdpowiedzUsuńOjej a gdzieś Ty dokopał się do takiego starego przepisu ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń