składniki :
1/2 młodej kapusty
1 marchewka
1 duża czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 łyżek posiekanego szczypiorku
Do smaku :
ocet ryżowy
cukier
pieprz kolorowy
sól
olej ryżowy
1/2 młodej kapusty
1 marchewka
1 duża czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 łyżek posiekanego szczypiorku
Do smaku :
ocet ryżowy
cukier
pieprz kolorowy
sól
olej ryżowy
sposób przygotowania :
Kapustę poszatkować.
Marchewkę obrać i umyć po czym zetrzeć na tarce do warzyw i wsypać startą do kapusty.
Obie papryki pokroić w krótkie paseczki a cebulę w kostkę.
Dodać te składniki do poszatkowanej kapusty.
Następnie wsypać posiekaną natkę, koperek i szczypiorek.
Doprawić do smaku przyprawami i odstawić na 10 minut aby smaki się przegryzły.
W razie konieczności jeszcze doprawić.
Kapustę poszatkować.
Marchewkę obrać i umyć po czym zetrzeć na tarce do warzyw i wsypać startą do kapusty.
Obie papryki pokroić w krótkie paseczki a cebulę w kostkę.
Dodać te składniki do poszatkowanej kapusty.
Następnie wsypać posiekaną natkę, koperek i szczypiorek.
Doprawić do smaku przyprawami i odstawić na 10 minut aby smaki się przegryzły.
W razie konieczności jeszcze doprawić.
Pięknie wygląda. Uwielbiam surówki z młodej kapuchy i to w różnych kombinacjach.
OdpowiedzUsuńDzięki, ja też je uwielbiam.
OdpowiedzUsuńMaj bez młodej kapusty to czas stracony :) już wcinałem parę razy a jak widzę twój przepis jest odmienny niż ja robię młoda kapustkę od lat :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu przypadkiem szukając przepisu na zupę kalafiorową.
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie czytałam tylu fajnych przepisów i tak "zjadliwie" (w sensie łatwości przygotowania :)) podanych
Gratuluję pomysłów ...i czekam na następne
Pozdrawiam
bardzo mi miło Ewo, że mój blog się podoba. Kolejne wpisy będą, tak więc zapraszam do odwiedzin :)
UsuńPozdrawiam, Ewa.