Bardzo lubię piec babeczki bo robi się je szybko i zawsze się udają. Tym razem babeczki z borówkami i żurawiną.
1,5 szk borówek amerykańskich
4 łyżki konfitury z żurawin z całymi owocami
2 jajka
150 g margaryny
125 ml mleka
100 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Margarynę roztopić i przestudzić.
Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać konfiturę i margarynę i wymieszać.
Obie mąki wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wsypać borówkę i ponownie wymieszać.
Do płynnej masy wsypać mieszankę mąk i borówek i wymieszać łyżką masę.
Blachę na muffinki wyłożyć foremkami silikonowymi lub papilotkami i napełnić je ciastem.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki 25 minut.
babeczki, że palce lizać!:)
OdpowiedzUsuńMagda dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń