Brownie czyli mocno czekoladowe ciasto, wilgotne w środku. Po prostu pycha ....
Ciasto:
300 g gorzkiej czekolady
125 g margaryny Kasia
6 jajek
400 g cukru pudru
200 g mąki
4 łyżeczki kakao
Polewa :
100 g gorzkiej czekolady
1/3 szk słodkiej śmietany 18%
cukrowe gwiazdki do dekoracji
W kąpieli wodnej roztopić margarynę.
Czekoladę połamać na kawałki i dodać do margaryny.
Wszystko razem mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści.
Masę przelać do miski, w której będzie miksowane ciasto.
Gdy przestygnie wsypać cukier puder oraz kakao i miksować.
Gdy cukier połączy się z czekoladą nadal ucierając dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę.
Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzić je.
Ponownie nastawić małe garnczki do kąpieli wodnej, wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę.
Podgrzewać aż się czekolada rozpuści i połączy ze śmietanką, ale nie zagotuje.
Polewą polać ciasto i udekorować cukrowymi gwiazdkami.
jaki ma cudowny, wigotno - gliniasty środek, mniam, uwielbiam takie ciacha
OdpowiedzUsuńMniam.slinka cieknie..
OdpowiedzUsuń