czytaj dalej :
1 królik ( 2,6 kg )
2 cebule
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
kilka kawałeczków masła
Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki.
Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką.
Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut.
Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut.
Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości.
Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis,jutro go wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW razie braku czosnku staropolskiego nic się nie dzieje?
UsuńPrzepraszam, że dopiero odpisuję ale padł mi laptop. Nic się nie dzieje ale można dać zwykły czosnek jak ktoś lubi. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję ;-) króliczek siedzi w marynacie i czeka na pieczenie ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy z Opola ;-)
To proszę o opinię czy smakował :)
UsuńPrzepis dziś przetestowany. Królik wyszedł świetny. Synek i mąż się zajadali :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo się cieszę.
UsuńPozdrawiam :)
Na wstepie - dziekuje za przepis .Nastepnie wszystkich formuowiczy prowadzacych dialogi i komentarze informuje ,ze czytajac Wasze wpisy - konalem ze smiechu . Trudno sie nie smiac czytajac takie oto komentarze . Cytuje :... "kruliczek siedzi w marynacie i czeka na pieczenie ".itd. Ludzie kochani . Czy Wy naprawde nie macie co robic a cudo technikio compem nazywane podnieca Was do granic wytrzymalosci ? Przypomina mi to czaty na polskich portalach internetowych , gdzie zjawiajcy sie czatownicy pol dnia witaja sie bardzo CIEPLUTKO , a drugie pol dnia bardzo MILUTKO przelewajac przy tym puste slogany, banaly i w konsekwencji pod koniec czatu nadal nic nie wiedzac o sobie .Podoba mi sie natomiast ,/ z charakteru / szefowa kuchni - mowa o wacpannie lub moscipannie Ewie . Widac ,jest to osoba bardzo asertywna , konkretna i rzeczowa . pozdrowienia dla pani Ewy .
OdpowiedzUsuńDrogi Marco dziękuję za tak obszerny komentarz i miłe słowa pod moim adresem.
UsuńTo, że ktoś pisze zdrobniale chociażby pod moimi przepisami nie razi mnie bo każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania czy napisania opinii czy też komentarza.
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do częstszych odwiedzin :)
Nie krytykuj, inni przynamniej napisali ,,królik" a nie krulik
UsuńWszystko fajnie, tylko jak można prowadzić kanał kulinarny i używać takich rzeczy jak "łyżka przyprawy do kurczaka". Czyli rozumiem u Ciebie w kuchni rządzi glutaminian sodu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ całym szacunkiem ale to jest mój blog, na którym dzielę się swoimi przepisami. W tym przepisie jest 1 łyżeczka tej przyprawy a nie jak Pani pisze " łyżka ". Na taką ilość królika jedna łyżeczka takiej przyprawy to chyba nie zbrodnia ? Swoją drogą jest masa popularnych blogów z przepisami w których wykorzystuje się gotowe mieszanki przypraw i nikt się nie czepia. Pozdrawiam
UsuńDla mnie przepis rewelacja. Królik w tym wydaniu jest przepyszny. Wszyscy pytają o przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za skorzystanie z przepisu.
UsuńPozdrawiam :)
Proszę się nie przejmować hejterami Pani Ewo.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis, nigdy nie robiłam królika i nie wiedziałam jak się za to zabrać :)
Dziękuję za miłe słowa. Ja już się nie przejmuję takimi wpisami. Może gdyby ich było dużo to bym się przejęła a tak jest to może jeden z pięciu albo i nie więc dałam sobie spokój. Bo wiem, że inni są bardzo atakowani, mają mnóstwo tego typu komentarzy i mam nadzieję, że to mnie nie spotka.
UsuńPozdrawiam :)
Witam krolika piec z termoobiegiem czy gora dol?
OdpowiedzUsuńWitam, królika pieczemy bez termoobiegu na grzałce góra - dół. Tak dla orientacji jeśli nie wspominam w przepisach o termoobiegu to zawsze grzałka góra - dół.
UsuńPozdrawiam i smacznego życzę :)
ludzie po co te złośliwości chcecie skorzystajcie z przepisu jak nie jest wiele innych propozycji
UsuńDokładnie tak. To jest moja propozycja i nigdzie nie jest napisane, że ktoś musi zrobić dokładnie tak. Każdy zdecyduje czy przepis mu odpowiada czy nie. Jeśli nie to zawsze można wpisać w wyszukiwarkę słowo " królik " i wyświetli się cała masa przepisów. Pozdrawiam.
Usuńno to ja was zaskocze i napisze ze przyrzadzam go w wigilie - ciekawi dlaczegoooooo , mezowi zachcialo sie Mieska , wiec skoro on Miesko - to ja Kroliczek i ciekawe co z tego wyniknie..... dziekuje za przepis pozdrowionka
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy naczynie zaroodporne ma być przykryte?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o dokładne przeczytanie przepisu,. Tak naczynie ma być zakryte pokrywką i jest to napisane.
UsuńPozdrawiam.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńNo i nic z tego nie wyszło.
UsuńPiekłem kolejne pół godziny i nadal mięso twarde jak cholera, mimo, iż nie było surowe. Patrzyłem na inne przepisy i podejrzewam, że trzeba było go namoczyć 24 godziny, tak jest w każdym innym przepisie. Zamiast zjeść go z apetytem, namęczyłem się i jestem niezadowolony (delikatnie mówiąc)
Po pierwsze jest mi przykro, że twoje pieczenie królika się nie powiodło. Jesteś pierwszą osobą, która tak ma. Każdy zachwala ten przepis. Ja zawsze tak robię i wychodzi miękki i smaczny. Może przyczyną był albo stary królik albo nieprzemrożony i nie skruszał, bo jest ważne. Tak więc mogę gdybać co było problemem.
UsuńWitam. Ja kupiłem świeżego krulika i już leży w marynacie, czy teraz można go zamrozić żeby był "kruchy" czy nie jest to konieczne? Pozdrawiam i czekam bawen na spóźnioną idpoodpow :)
UsuńU mnie już ze któryś miesiąc mrozi się królik czas go reanimować. ;-) Mój wiejski a Pani? Oczywiście mógłbym go na Wielkanoc zostawić.
OdpowiedzUsuńMój też wiejski. Mam to szczęście, że moja rodzinka je hoduje bo ma gospodarstwo rolne :)
UsuńRozumiem i dziękuję za inspiracje kulinarną
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńPodpowie Pani jak dopasować temperaturę i czas pieczenia na same łopatki (przednie łapki)?
Pozdrawiam
Ania
Ale ile jest tych łapek ? Czy z jednego królika czy kilku sztuk ?
UsuńWitam dzisiaj robiłam pierwszy raz królika na pani przepisie wyszedł przepyszny �� pierwszy raz w życiu jadłam i dzięki pani przepisowi napewno nie ostatni dziękuję i gorąco będę polecać pozdrawiam �� Jola
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)
Usuńo ile zwiększyć czas przy wadze 3,9kg? dostałem surowego rozumiem że powinienem zamrozić? czy może być rękaw zamiast naczynia?
OdpowiedzUsuńPrzed pieczeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny.
UsuńTak zamiast naczynia może być rękaw do pieczenia. Co do czasu to na każdy kilogram mięsa przypada godzina pieczenia. Więc proponuje na niższej temperaturze dodać godzinkę to powinno wystarczyć. Na wysokiej bez zmian.
Pozdrawiam i powodzenia oraz smacznego życzę :)
Witam. Wlasnie przyprzadzam krolika i mam pytanie czy jest to konieczne zeby pokroić krolika? I czy trzeba zmniejszyć czas pieczenia jak królik na tylko 1,5 kg? Z góry dziękuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńWitam, może być w całości. Ja pokroiłam bo cały trudniej potem podzielić. A co do czasu pieczenia to tak, trzeba go odpowiednio zmniejszyć zgodnie z zasadą 1 kg 1 godzina pieczenia. Pozdrawiam
UsuńPiekę teraz królika wg Pani przepisu i zastanawia mnie czas pieczenia, bo w przepisie podała Pani na 2,6 kg mięsa 1,5 godz całkowitego pieczenia a w tym komentarzu 1 godz. na każdy kg, czyli inaczej. Jak to jest? Bo boję się, że będę musiała to mięso w końcu wyrzucić :-/ Pozdrawiam, Agnieszka
UsuńPani Agnieszko. ja tego królika piekłam jak jeszcze miałam piekarnik, który mocno grzał i faktycznie w takim czasie się upiekł. Ale jak poczyta Pani komentarze czytelnicy bloga są zadowoleni z przepisu i mam nadzieję, że i Pani będzie. Czas pieczenia to tak naprawdę kwestia indywidualna piekarnika i też tego czy królik jest młody czy nie. Ja w tym przypadku miałam choć dużego to młodego królika i wiadomo, że mięso z młodych zwierząt szybciej się upiecze czy nie. Tu trzeba, że tak napiszę piec bardziej na wyczucie a czas jest przybliżony. Pozdrawiam i udanego królika życzę.
UsuńDziękuje :-) królik wyszedł wyśmienity !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam do robienia i wysyłania zdjęć potraw, które Pani przygotuje z moich przepisów. Jak również zachęcam do korzystania z innych przepisów. Pozdrawiam :)
UsuńDziś piekłam królika wg podanego przepisu.Wyszedł przepyszny,cała rodzinka zadowolona z obiadu.Dziękujemy za przepis,z pewnością skorzystam z niego jeszcze nie raz ☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zachęcam do testowania innych przepisów.
UsuńPozdrawiam :)
Całkiem fajny wyszedł ten królik trzymałam 2 godziny w piekarniku
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam dokładnie według przepisu......wyśmienity!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Bardzo mnie to cieszy. Zachęcam do korzystania z innych przepisów i podsyłania fotek. Pozdrawiam :)
UsuńWitam. Chciałabym zapytać czy jest Pani w stanie mi powiedzieć na ile osób mniej więcej wysratcztok 2 kg królik. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPani Gosiu wszystko zależy od tego jak dużo dana osoba je. Ale tak na 6 osób śmiało wystarczy. Pozdrawiam.
UsuńBede robić na święta poraz pierwszy, powiedzmy że to będzie jedno z wielu dań a spróbować musi go aż 12 osób. Także chyba będę potrzebiwac większego albo dwa. dziękuję za odpowiedź. 😊
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego. Wesołych Świąt :)
UsuńWłaśnie wstawiłem do piekarnika :) myślę że będzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńZa 20min wyciągnę ładnie pachnie
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy smakował.
UsuńBardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam.
UsuńRobiłam ostatnio z pani przepisu i wyszedł cudny soczysty dzis robię znów
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje królik z własnej chorowali
Cieszę się, że smakował.
UsuńSuper przepis i mięsko pyszne!!!dziękuję i serdecznie pozdrawiam 😉😉😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam dzisiaj królika z tego przepisu i smakował bajecznie, był wilgotny i miękki. Wcześniej był mrożony, a przed włożeniem do piekarnika leżał 24h w przyprawach. Piekłam dłużej niż w przepisie. Masełko dało doskonały smak i sosik. Cebula super, pewnie następnym razem dołożę więcej. Królik 1,5kg wystarczył dla 4 osób. Chętnie wypróbuję inne przepisy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo miło się czyta takie komentarze. Dziękuję i cieszę się, że królik smakował. Pozdrawiam.
Usuń