2,5 kg ( po obraniu ) jabłek papierówek
1,5 szk cukru
Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych za pomocą specjalnego nożyka.
Tak przygotowane wrzuć do garnka ( możesz pokroić na kawałki, ale ja tego nie robiłam bo jabłka i tak się rozpadną ).
Smaż na ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców ( u mnie to trwało jakieś 10 minut ).
Dodaj cukier i smaż jeszcze około 5 minut aż cukier się rozpuści.
Odstaw na 10-15 minut.
Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoiczków ( u mnie o pojemności 300 ml ).
Zakręć zakrętkami, i wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj 8-10 minut.
Po wyjęciu słoiki możesz odwrócić do góry dnem ale ja tak nie robię.
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików.
1,5 szk cukru
Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych za pomocą specjalnego nożyka.
Tak przygotowane wrzuć do garnka ( możesz pokroić na kawałki, ale ja tego nie robiłam bo jabłka i tak się rozpadną ).
Smaż na ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców ( u mnie to trwało jakieś 10 minut ).
Dodaj cukier i smaż jeszcze około 5 minut aż cukier się rozpuści.
Odstaw na 10-15 minut.
Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoiczków ( u mnie o pojemności 300 ml ).
Zakręć zakrętkami, i wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj 8-10 minut.
Po wyjęciu słoiki możesz odwrócić do góry dnem ale ja tak nie robię.
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików.
zazdroszczę dobrobytu. Ja ani działki, ani ogródka ehhh ;/
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Te jabłuszka mam dzięki uprzejmości sąsiadki. Ja mam jedno drzewko, ale to są późniejsze jabłka.
Usuńokej, teraz będą pytania głupko co jego mama nie robiła takich rzeczy
OdpowiedzUsuńsmażyć jabłka, czyli jak?
dać olej? kiedy dać cukier?
Tak się mówi, że smażyć, wrzucić do garnka i na ogniu podgrzewać aż się zagrzeją i rozdrobnią od czasu do czasu mieszając, oleju nie dajemy. A jeśli chodzi o cukier to w poście jest napisane, że po 10 minutach, zależy jak szybko jabłka się rozlecą.
UsuńPozdrawiam.
uwilbiany! a ja kilka słoiczków zawsze małych, z cynamonem robię. jak dżem!
OdpowiedzUsuń