Wczoraj na obiad była papryka faszerowana. Muszę przyznać, że z dotychczas robionych nadzień do papryk ten był najsmaczniejszy. Kurki, kurczak i inne dodatki to super pyszne połączenie.
6 dużych papryk
2 saszetki ryżu parabolicznego ( po 100 g )
2 saszetki ryżu brązowego ( po 100 g )
1 cukinia ( ok 200 g )
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
1 szk blanszowanych kurek ( mogą być świeże 1,5 szk )
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
Papryki umyć, ściąć górne części, które będą wieczkami.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
W dwóch garnach zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju i ugotować oba rodzaje ryżu.
Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać.
Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać.
Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć.
Potem dodać pozostałe przyprawy i kurki oraz koperek i wymieszać.
Smażyć około dwóch minut.
Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić.
Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na gorąco.
Pychota ;) Też muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńnapakowana solidnie:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie brzmi wspaniale smacznie
OdpowiedzUsuń