Malinowe ptysie w formie kwiatków. Na takie na pewno każdy się skusi.
Ciasto:
125 g margaryny Kasia
1 szk wody
1 szk mąki
5 jajek
Masa:
250 g serka mascarpone
250 ml słodkiej śmietany
1 śmietan fix
300 g malin
2 cukry waniliowe
2 łyżki cukru pudru do posypania
Wodę zagotować z margaryną.
Wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając gotować około 2 minut.
Należy uważać aby z mąki nie zrobiły się grudki.
Tak ugotowany budyń wystudzić, gdy wystygnie ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
Gotową masę nałożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kwiatki zostawiając odstępy.
Ciasto ptysiowe piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Zimne ptysie przekroić w poprzek.
Serek utrzeć z malinami.
Śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem waniliowym.
Serek połączyć ze śmietaną.
Masę malinową nakładać na spodnie części każdego ptysia, przykryć górną warstwą.
Wszystkie ciastka posypać cukrem pudrem a na środku nałożyć po łyżeczce masy malinowej i położyć po jednej malinie oraz listku bazylii.
pieknie i smacznie wygladaja!
OdpowiedzUsuńdziękuję za zaproszenie.
OdpowiedzUsuńPiękne ptysie aż szkoda je zjeść:)
OdpowiedzUsuńWyglądają oryginalnie ;p
OdpowiedzUsuń