Gołąbki z dodatkiem warzyw, to taka niecodzienna wersja. Ale równie smaczna.
1 główka kapusty
2 saszetki ryżu parabolicznego
300 g mięsa wieprzowego
300 g mrożonej mieszanki chińskiej
1 cebula
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szk wody
Kapustę sparzyć i oddzielić liście.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć.
Mięso zmielić.
Przestudzony ryż przełożyć do miski, dodać cebulę, mieszankę chińską, jajko oraz przyprawy i wszystko wymieszać.
Dno naczynia, w którym będą się dusić gołąbki wyłożyć liśćmi kapusty.
Na każdy liść kapusty nałożyć po dwie łyżki nadzienia, zawinąć gołąbki i ułożyć je w garnku.
Gdy gołąbki są już w garnku, zalać je koncentratem zmieszanym z wodą.
Dusić pod przykryciem około 30-40 minut.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.
Uwielbiam gołąbki ;)
OdpowiedzUsuńEwo, wpraszam się na dużą porcję;P
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Smacznego, choć wirtualnie.
UsuńDziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)