niedziela, 19 sierpnia 2012

Gołąbki ryżowo - mięsno - warzywne

                  Gołąbki z dodatkiem warzyw, to taka niecodzienna wersja. Ale równie smaczna.


1 główka kapusty
2 saszetki ryżu parabolicznego
300 g mięsa wieprzowego
300 g mrożonej mieszanki chińskiej
1 cebula
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szk wody

Kapustę sparzyć i oddzielić liście.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć.
Mięso zmielić.
Przestudzony ryż przełożyć do miski, dodać cebulę, mieszankę chińską, jajko oraz przyprawy i wszystko wymieszać.
Dno naczynia, w którym będą się dusić gołąbki wyłożyć liśćmi kapusty.
Na każdy liść kapusty nałożyć po dwie łyżki nadzienia, zawinąć gołąbki i ułożyć je w garnku.
Gdy gołąbki są już w garnku, zalać je koncentratem zmieszanym z wodą.
Dusić pod przykryciem około 30-40 minut.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.

3 komentarze:

  1. Ewo, wpraszam się na dużą porcję;P
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, choć wirtualnie.
      Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.