Strony

niedziela, 12 sierpnia 2012

Pyzy z boczkiem

                           Wiele osób lubi pyzy, ale nie każdy lubi je robić. Ja robię pyzy z farszem z boczku i z gotowanych ziemniaków. Są mięciutkie i smaczne okraszone skwareczkami.


 NA FARSZ :
700g świeżego chudego boczku 
1 jajko 
2 cebule 
sól 
pieprz 
liść laurowy
1 ząbek czosnku 
NA PYZY :
2 kg ugotowanych ziemniaków 
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 szklanka mąki pszennej 
1 łyżeczka soli 
1 duże jajko lub dwa mniejsze

 Boczek umyć i ugotować z przyprawami. gdy przestygnie zmielić na grubym sicie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku. W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki. Z tej porcji powinno wyjść 20 kulek. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Podzielić na 20 porcji. U formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut. Podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.