Wiele osób lubi pyzy, ale nie każdy lubi je robić. Ja robię pyzy z farszem z boczku i z gotowanych ziemniaków. Są mięciutkie i smaczne okraszone skwareczkami.
NA FARSZ :
700g świeżego chudego boczku
1 jajko
2 cebule
sól
pieprz
liść laurowy
1 ząbek czosnku
NA PYZY :
2 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 duże jajko lub dwa mniejsze
Boczek umyć i ugotować z
przyprawami. gdy przestygnie zmielić na grubym sicie. Cebulę pokrojoną w
kostkę podsmażyć i dodać do boczku. W razie potrzeby doprawić do smaku,
dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki. Z tej porcji powinno wyjść 20
kulek.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać
jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Podzielić
na 20 porcji. U formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i
dokładnie zlepić formując kule. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i
gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.
Podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.