No i znów padło na roladę. Dziś borówkowo nektarynkowa ze śmietaną i serkiem mascarpone.
Biszkopt:
5 jajek
6 łyżek maki pszennej
5 łyżek maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy ( w żelu )
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Masa :
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
Dodatkowo :
1 szk borówki amerykańskiej
2 duże nektarynki ( 500 g )
kolorowa posypka do ciast
Obie mąki przesiać z proszkiem bo pieczenia.
Z nektarynek usunąć pestki, pokroić na ćwiartki.
Najpierw ukroić z szerszych części ćwiartek 12 plasterków.
Resztę nektaryn pokroić w kostkę.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka.
Białka przelać do robota i za pomocą końcówki do ubijania piany ubić ją na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
Do żółtek dodać odrobinę barwnika i wymieszać.
Tak przygotowane żółtka wlać do piany i na wolnych obrotach połączyć ze sobą.
Następnie dodać mąki i również delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć na blachę najlepiej z wyposażenia kuchenki wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozsmarować masę i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut.
Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę ze ściereczką.
Zostawić do wystudzenia.
Gdy biszkopt wystygnie śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ja na sztywno z cukrem.
Do ubitej dodać serek mascarpone i delikatnie połączyć tak aby nie było grudek, część zostawić do posmarowania wierzchu rolady.
Następnie dodać pokrojone w kostkę nektaryny i część borówek ( trochę zostawić ich do dekoracji ).
Delikatnie wymieszać łyżką.
Biszkopt na roladę rozwinąć, na biszkopt wyłożyć masę owocową i rozsmarować po cieście.
Zawinąć roladę, położyć ją złączeniem do dołu.
Odłożoną śmietaną obsmarować roladę, zrobić wzorki widelcem ( ale nie jest to konieczne ).
Na górze rolady rozłożyć plasterki nektaryny, posypać borówkami i posypką do ciast.
Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia.
ładna, taka kolorowa. U mnie jednak inny przepis :)
OdpowiedzUsuń