Biszkopt :
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej koszalińskiej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Masa :
600 ml śmietany słodkiej 30 %
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szk gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo :
350 g borówki amerykańskiej
kilka małych listków melisy
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą.
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo.
Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem.
Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry.
Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę.
Zostaw do wystudzenia.
Przygotuj teraz składniki masy.
W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna.
Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ).
Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno.
Następnie dodaj tężejącą galaretkę i miksuj na wolnych obrotach.
Zimny biszkopt rozwiń, rozłóż na ściereczce i wyłóż masę śmietanową, ale część zostaw do dekoracji.
Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę.
Ułóż ją tak aby łączenie było na dole.
Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem.
Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy.
Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej koszalińskiej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Masa :
600 ml śmietany słodkiej 30 %
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szk gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo :
350 g borówki amerykańskiej
kilka małych listków melisy
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą.
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo.
Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem.
Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry.
Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę.
Zostaw do wystudzenia.
Przygotuj teraz składniki masy.
W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna.
Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ).
Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno.
Następnie dodaj tężejącą galaretkę i miksuj na wolnych obrotach.
Zimny biszkopt rozwiń, rozłóż na ściereczce i wyłóż masę śmietanową, ale część zostaw do dekoracji.
Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę.
Ułóż ją tak aby łączenie było na dole.
Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem.
Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy.
Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
uwielbiam borówki!
OdpowiedzUsuńEwo, śliczna! Ach, zamarzył mi się kawałek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Piękne zdjęcie: efektowna rolada - jasna, ciemne borówki i czerwone tło. Super!
OdpowiedzUsuń