I kolejne danie ze skrzydełkami. My bardzo je lubimy dlatego często goszczą na naszym stole w różnych wersjach.
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 średnia marchewka
250 g świeżej kapusty
1 brokuł ( same różyczki )
2 łyżki pasków imbiru z zalewy sushi
1 szk sosu chili słodko pikantnego
3 łyżki sosu sojowego
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki płatków chili
sól do smaku
5 łyżek oleju
150 ml wody
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Skrzydełka umyć i pociąć w zgięciach.
Najcieńsze części odłożyć np. do ugotowania wywaru na zupę.
Wszystkie warzywa pokroić w sporą kostkę, marchew w plasterki a brokuła podzielić na różyczki.
W większym garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałki skrzydełek i podsmażyć je.
Po podsmażeniu skrzydełek wrzucić wszystkie warzywa i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
Dodać przyprawy i sos chili, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości.
Od czasu do czasu mieszać aby się nie przypaliło.
Na koniec wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną i zagęścić potrawę.
Zagotować i podawać np. z ryżem ugotowanym na sypko.
moje skrzydełka, lubię je ogryzać i te dodatki dobrane...
OdpowiedzUsuń