Babeczki pachnące jesienią z jabłkami, rodzynkami i przyprawą do jabłecznika zawierającą cynamon. Babeczki szybkie i smaczne.
2 soczyste jabłka
1/2 szk rodzynek
300 g mąki
2 jajka
125 g margaryny
1/2 szk mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka przyprawy do jabłecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Margarynę stopić i wystudzić, a do zimnej dodać jajka i mleko i wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do jabłecznika.
Następnie wsypać rodzynki.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę a potem dodać do miski z suchymi składnikami.
Wymieszać wszystko a potem wlać zawartość miski z płynnymi składnikami i wymieszać geste ciasto.
Masę nakładać do foremek włożonych w otwory blachy na muffinki.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki posypać cukrem pudrem.
jabłka i rodzynki - pycha! :)
OdpowiedzUsuńteż lubię ten duet :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń