Biszkopt :
6 jajek
7 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina żółtego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Podstawa :
185 g herbatników czekoladowych ( pettitki )
125 g masła
Masa :
700 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Dodatkowo :
1 szk marmolady wieloowocowej
4 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki przegotowanej zimnej wody
Różowy błyszczący cukier
czekolada w młynku
rurki waflowe
6 jajek
7 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina żółtego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Podstawa :
185 g herbatników czekoladowych ( pettitki )
125 g masła
Masa :
700 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Dodatkowo :
1 szk marmolady wieloowocowej
4 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki przegotowanej zimnej wody
Różowy błyszczący cukier
czekolada w młynku
rurki waflowe
Obie mąki przesiać przez sito.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka wlać do miski robota i ubić je na sztywno z cukrem.
Żółtka wymieszać z żółtym barwnikiem i wlać do piany i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać mąki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni blachy.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w 150 stopniach.
Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na ściereczkę papierem do góry.
Zdjąć papier i wystudzić biszkopt.
Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu.
Masło stopić w rondelku, wsypać sproszkowane herbatniki i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wyrównać powierzchnię.
Na wystudzony blacik z herbatników rozsmarować dwie łyżki marmolady.
Resztę marmolady wymieszać z dżemem pomarańczowym i wodą.
Zimny biszkopt pokroić na cztery równe paski i ułożyć z powrotem na blachę.
Po całej powierzchni pasków biszkoptowych rozsmarować mieszankę marmolady i dżemu i tak na chwilę zostawić a w międzyczasie przygotować masę śmietanową.
Zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Następnie dodać serek mascarpone i połączyć ze sobą.
Część białej masy odłożyć a do reszty dodać czerwony barwnik i wymieszać aż masa zmieni kolor.
Tak przygotowaną śmietanę podzielić na dwie części.
Jedną z nich rozsmarować na paskach biszkoptowych.
Pierwszy pasek zwinąć w roladę i ustawić pionowo na środku tortownicy z podstawą herbatnikową.
Kolejny pasek obłożyć koliście na pierwszej roladce i postępować tak aż wszystkie paski wykorzystamy.
Następnie drugą częścią masy posmarować boki i górę torcika.
Boki tortu dookoła obłożyć rurkami.
Górę i sam dół udekorować białą śmietaną i posypać cukrem błyszczącym i czekoladą w młynku.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka wlać do miski robota i ubić je na sztywno z cukrem.
Żółtka wymieszać z żółtym barwnikiem i wlać do piany i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać mąki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni blachy.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w 150 stopniach.
Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na ściereczkę papierem do góry.
Zdjąć papier i wystudzić biszkopt.
Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu.
Masło stopić w rondelku, wsypać sproszkowane herbatniki i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wyrównać powierzchnię.
Na wystudzony blacik z herbatników rozsmarować dwie łyżki marmolady.
Resztę marmolady wymieszać z dżemem pomarańczowym i wodą.
Zimny biszkopt pokroić na cztery równe paski i ułożyć z powrotem na blachę.
Po całej powierzchni pasków biszkoptowych rozsmarować mieszankę marmolady i dżemu i tak na chwilę zostawić a w międzyczasie przygotować masę śmietanową.
Zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Następnie dodać serek mascarpone i połączyć ze sobą.
Część białej masy odłożyć a do reszty dodać czerwony barwnik i wymieszać aż masa zmieni kolor.
Tak przygotowaną śmietanę podzielić na dwie części.
Jedną z nich rozsmarować na paskach biszkoptowych.
Pierwszy pasek zwinąć w roladę i ustawić pionowo na środku tortownicy z podstawą herbatnikową.
Kolejny pasek obłożyć koliście na pierwszej roladce i postępować tak aż wszystkie paski wykorzystamy.
Następnie drugą częścią masy posmarować boki i górę torcika.
Boki tortu dookoła obłożyć rurkami.
Górę i sam dół udekorować białą śmietaną i posypać cukrem błyszczącym i czekoladą w młynku.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
O. Świetny pomysł :) A tak poza tym to uwielbiam te rurki! ;-)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam, są smaczne i dodają uroku tortom :)
UsuńZa każdym razem, gdy widzę ten tort na różnych blogach, to się nim zachwycam! Super Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, też podglądałam ten tort i w końcu sama zrobiłam. Jest bardzo prosty do zrobienia a sam tort pyszny wyszedł.
UsuńPiękny wyszedł Ci ten torcik:)
OdpowiedzUsuńdzięki Madziu :)
UsuńTen tort jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
dziękuję, zajrzę :)
Usuńpieknie ci wyszedl!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńpamiętam, jak robiłam taki zawijany tort na urodziny taty. nieźle się natrudziłam, ale efekt był bardzo oryginalny :) twój też jest bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz wydaje się trudny, ale z czasem można dojść do wprawy. Ja na pewno jeszcze zawijany zrobię.
Usuńpiękny efekt
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńNigdy nie widziałam takiego tortu, wyszedł fantastyczny:)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda rewelacyjnie! :]
OdpowiedzUsuńWow! Te paseczki wyglądają niesamowicie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super. Może kiedyś zdobędę się na odwagę, żeby taki przygotować :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję Justynko :)
Usuń