- 5 jajek
- 3 szk mąki tortowej
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao ( z wiatrakiem )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szk cukru
- 300 ml białej oranżady
- 250 ml oleju
- cukier puder do posypania
Do jednej miski wlać żółtka oddzielone od białek a do drugiej białka.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem a żółtka wymieszać z olejem i
oranżadą. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Do
ubitych białek dodawać po trochu masy żółtkowej i delikatnie mieszać za
pomocą miksera. Następnie dalej mieszając dodawać po łyżce mąki i
wymieszać na gładkie ciasto. Gotowe podzielić na dwie części, do jednej
dodać 3 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszać oba ciasta.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na
środek tortownicy kłaść po jednej łyżce ciasta na przemian jasne i
ciemne. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
i piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blaszki, wystudzić i
posypać cukrem pudrem.
zdecydowanie cieszy oko tymi paskami
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTeż mam w planach zebrę, ale muszę wyzdrowieć:)
OdpowiedzUsuńdużo zdrówka Madziu życzę :)
UsuńHejka,Ewo:
OdpowiedzUsuń'Zebra w super paski'prezentuje sie fantastycznie.Rowniez jest latwa w 'obrobce',no i taka efektowna:-)Czy mozesz mi napisac,dlaczego uzywa sie w tym przepisie bialej oranzady do wymieszania skladnikow?Czy to daje jakis szczegolny smak,czy moze aromat,lub powoduje wieksza 'pulchnosc'ciasta a moze wilgotnosc?Wiem,ze dodatek oleju powoduje wilgotnosc/chyba/ :-)
-Pozdrawiam -Halinka-
Halinko według mnie babka z oranżadą jest bardziej pulchna. Oranżadę dodaję także do naleśników.
Usuń:)