- 1 golonka ( ok 1,2 kg )
- woda ( tyle aby zakryła golonkę )
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g kapusty pekińskiej
- 150 g cukinii
- olej do smażenia
- 2 szk wywaru z gotowania golonki
- Przyprawy :
- sól
- pieprz kolorowy
- przyprawa ognisty smok
- sos sojowy jasny
Warzywa oczyścić i pokroić w sporą kostkę. Golonkę umyć, włożyć do
garnka, zalać zimną wodą. Dodać czosnek, ziele angielskie i liść laurowy
i zagotować. Po zagotowaniu wody posolić wodę i gotować golonkę do
miękkości. Po ugotowaniu przestudzić ją, przekroić na pół, wyjąć dużą
kość i oprószyć mięso ognistym smokiem i pieprzem. Na patelni rozgrzać
olej i podsmażyć golonkę. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać
pokrojone warzywa po czym podlać wywarem i dodać sos sojowy. Przykryć
pokrywką i dusić wszystko 15 minut.
Hej,Ewo:
OdpowiedzUsuńNooo,poczytalam,to tak,jakbym zjadla-juz czuje ten aromat,ale niestety nie moge,bo to 'swinka' a ja jestem wierna mojej diecie:-)Przepis wyglada ciekawie,najpewniej rowniez smakuje wybornie,ale czy myslisz,ze takze mozna w ten sam sposob zrobic jakies inne,nie czworonogie miesko?
Pozdrawiam cieplutko-Halinka-
Myślę, że możesz spróbować w ten sposób udka z kurczaka albo golonki indycze.
UsuńPozdrawiam :)