- 200 g herbatników Petiitki
- 70 g margaryny Kasia
- 100 g mlecznej czekolady
- 5 średnich jabłek
- 2 brzoskwinie
- 2 śliwki okrągłe
- 100 ml wody
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka cukru ( jeśli jabłka są kwaśne )
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan fix
- 1 cukier waniliowy
- złote i srebrne perełki cukrowe
Herbatniki wrzucić do rondelka i tłuczkiem je rozdrobnić.
Kasię roztopić a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do herbatników wlać margarynę i czekoladę.
Wszystko wymieszać, tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć do tortownicy,
wyrównać powierzchnie i wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Jabłka i dwie brzoskwinie obrać ze skórki.
Z jabłek sunąć gniazda nasienne a z brzoskwiń pestki, pokroić w kostkę.
Wrzucić owoce na patelnię, wlać wodę i dusić około 5-7 minut.
Następnie wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać ją z owocami.
Schłodzoną i tężejącą masę owocową wyłożyć na ciasto i wstawić do
lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka będzie już ścięta ubić śmietanę z cukrem waniliowym
wymieszanym ze śmietan fixem.
Śmietankę wyłożyć na galaretkę lub wycisnąć szprycą, zrobić widelcem
wzorki.
Brzegi ciasta udekorować plasterkami śliwek i na środku posypać
perełkami.
Wygląda obłędnie, aż się oblizuję przed monitorem :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
dziękuję :)
Usuńależ tu pięknie i kolorowo ! musiało być pysznie:)
OdpowiedzUsuńbyło, było :)
UsuńWcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęła, bo wygląda po prostu wspaniale :)
OdpowiedzUsuńdziękuję gin :)
Usuń