- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kawałeczek korzenia selera
- 6 ziemniaków
- 1,5 - 2 l wody
- 500 g ogórków kwaszonych
- 1/2 średniej cukinii
- 3/4 szk śmietany 18 %
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- maggi w płynie do smaku
Skrzydełka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować
na małym ogniu około 20 minut zdejmując burzyny. Wywar posolić,
popieprzyć i dodać maggi. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać
i pokroić w kostkę. Ogórki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
ale osobno. Do wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler
oraz posiekaną natkę ( trochę zostawić do posypania gotowej zupy ).
Gotować do momentu aż warzywa będą lekko podgotowane. Następnie dodać
pokrojone ziemniaki i startą cukinię. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Na
koniec dodać starte ogórki i gotować około 5-8 minut. Śmietanę
rozmieszać, zahartować odrobiną zupy i wlać ją do garnka z zupą i
zamieszać. Zupę przed nalaniem na talerze ewentualnie doprawić po czym
nalać na talerze i posypać zostawiona natką.
Mmmm, niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie;)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze, zupka była smaczna. Na pewno zrobię powtórkę :)
OdpowiedzUsuń