- 3 uda z kurczaka
- Marynata :
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/2 ostrej papryki
- 4 szczypty pieprzu kolorowego
- 5 łyżek oleju
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
Uda z kurczaka umyć i osuszyć. Składniki marynaty umieścić w miseczce i
dokładnie wymieszać. Udka włożyć do foliowego woreczka, przełożyć też
marynatę i zawiązać woreczek. tak przygotowanym pakunkiem masować aż
cała marynata pokryje udka. Woreczek włożyć do lodówki na 2 lub 3
godziny od czasu do czasu obracając woreczkiem. Po upływie tego czasu
nastawić piekarnik do 160 stopni. Udka wyłożyć na blachę do pieczenia
mięs i wstawić ją do piekarnika. Udka piec przez 50 - 60 minut od czasu
do czasu polewając wytopionym tłuszczem.
Pysznie wyglądają. Moja koleżanka kiedyś wypróbowała własnie marynatę z musztarda i powiedziała, że teraz wszystkie mięsa będzie w niej robić bo smakują przepysznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję, to prawda musztardą mają fajny smaczek :)
Usuń